A fekete harkályt télen is láthatjuk

Október 4.-én láttam fekete harkályt Bélatelepen. Könnyű felismerni röptében gyorsan ismételt kri – kri- kri kiáltását. Ha leszáll egy fára elnyújtott klliii- jő nyávogásszerű hangot  ad. Nem vonul délre télen, talán ez is oka, hogy kissé terjed állománya. A tengeri átkelés és az afrikai telelés mindig nagy veszteségekkel jár.A berekben is költ de a fonyódi hegyi erdőben könnyebben találkozhatunk vele.46 centis hosszúságával ő a legnagyobb hazai harkályfaj. A hím piros sapkát visel, a tojónak csak kis piros folt van a tarkóján.
Puhafában 50 – 80 cm mély odúját két hét alatt vájja ki. Kemény fában például bükkben ehhez kétszer annyi idő kell. Megmérték, hogy óránként 100 csőrvágást ejt. Aki a fa tövében meg akarja számolni a kitermelt  forgácsokat, számítson körülbelül 10 000 darabra. Valóságos csoda, hogy nem kap agyrázkódást.Ha a tél enyhe lesz, akkor  már januárban kezdődhet a nászviselkedés.   Hangjáról észlelhető jelenléte. A pár állandó hangkacsolatban van ilyenkor egymással. Dobolása is feltűnő. Áprilisban rakja le a tojásokat  melyek két hét alatt kelnek ki.A fonyódi erdő két érdekes madárfajának (holló és harkály)  megfigyelése  télen is izgalmas program. Aki észleli őket kérem írja meg.
Morandini Pálmorandini.pal@gmail.com

Megjegyzés, kiegészítés: bizony, tanúsíthatom, akár többen is megtehetjük ezt, hiszen idén Alsóbélatelepen a Magyar Bálint utcában többször is lehetett találkozni vele, könnyen felismerhető termetéről, hosszú csőréről és és a fekete tollazaton élénken virító piros “sapkájáról”… Egy alkalommal Fonyódligeten is találkoztam egy példánnyal. Mindig öröm “újabb” – eddig nem látott – madárfajt közvetlenül is észlelni és megfigyelni. Köszönjük Morandini Pálnak a lelkes és gondos megfigyeléseket és azok rögzítését és hogy külön felhívja a figyelmünket a körülöttünk és köztünk élő növény-és állatfajok képviselőire.

Pál ötletét támogatom, akinek van saját élménye az állatvilág és/vagy növények (például érdekes fafajta) megfigyelése terén, nyugodtan osszák meg velünk, írják meg, küldjenek fényképet, ha készítettek, és közzé tesszük itt honlapon, egy saját menüpontban is. Készítsünk így együtt egy közös gyűjteményt csodás értékeinkről!

Szeretettel és jó egészséget kívánva minden olvasónknak: az admin.

image.png
forrás: internet

Vélemény, hozzászólás?