Lomtalanítás és elektronikai hulladék leadása Fonyódon (forrás: Fonyód Média)

A koronavírus járvány következtében bevezetett vészhelyzet miatt az április hónapra tervezett lomtalanítás új időpontban, októberben lesz pótolva – tette közzé hírcsatornáin a Fonyód Média:

A lomhulladék kihelyezésének időpontja ( a szállítást megelőző nap) október 26.
A LOMTALANÍTÁS kezdési időpontja október 27.

Az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben az egész város területén (nincs külön KELET és NYUGAT) a fent említett napon kezdik meg a lomhulladék elszállítását. Napi kapacitástól függően 2-3 hét alatt fogják a feladatot elvégezni.

Kihelyezhető hulladékok:
Az ingatlanokban keletkező olyan szilárd hulladék, melyek méretüknél fogva nem helyezhetőek el a kukákban, illetve a rendszeres hulladékszállítás alkalmával nem szállíthatók el (pl. bútor, műanyag kerti szék/ asztal; játékok, rongy bezsákolva, stb).

Nem kihelyezhető hulladékok:
Kommunális hulladék, építési törmelék, zöld-hulladék, gépjárműgumi, akkumulátorok, veszélyes hulladéknak minősülő anyagok, vegyszerek, elektronikai berendezések és minden olyan hulladék, amely a begyűjtés során veszélyezteti a begyűjtést végző dolgozók testi épségét, egészségét! forrás: PELSO-KOM Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

Az ELEKTRONIKAI HULLADÉK LEADÁSA:

Elektronikai hulladék átvétele:

október 23-24-én 8-16 óra között, október 25-én: 8-12 óra között.

Helyszín: Fonyód, Gáz utca vége: gokart pálya.
Átvesznek: háztartási elektronikai gépeket (mosógép, mosogatógép, mikro, stb…), számítógépet és tartozékait (monitor, kábelek, stb…), akkumulátorokat (autó, motor is !), elemeket.
A gépeket egyben kell leadni, ne szedjék szét azokat! 

Elektronikai hulladék leadására kizárólag fonyódi lakcímmel, vagy Fonyódon ingatlannal (közüzemi számlával igazolva) rendelkező személyek jogosultak!

Mit nevezünk elektromos és elektronikai hulladéknak?

Elektromos és elektronikai hulladékok:
• háztartási nagygépek (pl.: mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép)
• háztartási kisgépek (pl.: hajszárító, porszívó, vasaló)
• információtechnológiai (IT) és távközlési berendezések (pl.: számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon)
• szórakoztató elektronikai cikkek (pl.: hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép)
• elektromos szerszámok (pl.: elektromos fűrész, fűnyíró)
• szabadidős és sportfelszerelések, játékok (pl.: elektromos futópad, villanyvonat)
• orvosi berendezések (pl.: vérnyomásmérő)

Azon elektronikai és elektromos berendezések, amelyek szétszerelésre kerültek, és elektromos, vagy elektronikai alkatrészeiket eltávolították (üres készülékház), már nem minősülnek elektronikai vagy elektromos hulladéknak, hanem lomhulladék kategóriába sorolhatók.

Miért fontos az elektromos és elektronikai hulladékok szelektív gyűjtése?
Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak mennyisége évről évre jelentős mértékben növekszik. A készülékekben található veszélyes anyagok komoly környezeti problémát jelentenek, ártalmatlanításuk csak szakszerű hulladékkezelési eljárással lehetséges. Az elektromos berendezések hulladékait ezért nem szabad települési hulladékként (a vegyes háztartási kukába) kidobni, hanem szelektíven kell gyűjteni, hogy azok újrahasznosításra, ártalmatlanításra kerülhessenek, megelőzve így a környezeti károkozást.

Vélemény, hozzászólás?