Alsóbélatelepi nyárbúcsúztató és őszköszöntő

„Itt van az ősz itt van újra, szép mint mindig …” – idézzük minden évben Petőfi Sándor kedvelt őszköszöntőjének első sorát szeptember elején. Elmúlt ismét egy nyár, egy különös és nehéz év nyara, 2020-é. A nyár is eléggé furcsa volt, sokat váratott magára, hiszen az igazán nagy meleg csak későn, július végén köszöntött be. Addig a szeles, csapadékos idő a megszokott nyári tevékenységeknek, legfőképpen a strandolásnak sem kedvezett. Az augusztus azonban mindent pótolt, és ha hihetünk az időjárás-előrejelzésnek, akkor az ősz első hónapja is szép lesz. A lehűlés beköszönte csak az évszakváltást jelezte, mert a hét második felétől visszatérnek a kellemes nyárias hőmérsékletek.

Ezt a nyarat mindannyian nagyon vártuk. A tavaszi karanténból lázasan vágytunk kedves balatoni nyaralóinkba, az ottani megszokott, megnyugtató és feltöltést biztosító körülmények közé, hogy üdvözölhessük nyaralótársainkat, alsóbélatelepi ismerőseinket, akikkel az évnek ebben az időszakában rendszeresen kapcsolatot tartunk. Megbeszéljük tapasztalatainkat, élményeinket, és közösen töltekezünk az előttünk álló kritikus időszakra.

A nyár során a honlapon fontos kiegészítéssel frissült a „Szent Anna kápolna története” című bejegyzés: méltón emlékezik meg Bolla István plébánosról, akit 2017 augusztusában szólított vissza magához a Jóisten; köszönetet nyilvánít a kápolna felújítási munkálataiban résztvevőknek; részletesen kitér minden közreműködőre és segítőre, akiknek a felújítási munkálatok végeredményét köszönhetjük, nem csak az épület, hanem a teljes munka tekintetében, a kertkapuk és a kőkereszt felújítását is beleértve.

Természetesen az Alsóbélatelepi Fürdőegyesület idén is megtartotta éves közgyűlését a megújult „Kert” vendéglőben, amelyre nagy létszámmal látogattak el a tagok és vitatták meg a közügyeket. A közgyűlés résztvevőit személyes jelenlétével, beszámolójával és azonnali válaszaival megtisztelte Hidvégi József polgármester úr. Eljött még a gyűlésre a fonyódi városüzemeltetés vezetője Kristóf Györgyné, valamint Farkas Gábor képviselő úr, aki immár hosszú évek óta szintén alsóbélatelepiként szívén viseli telepünk sorsát.

Idén sem maradtunk kulturális program nélkül. Az előző években a rendezvények jótékonysági céllal, a kápolna felújítását segítve kerültek megszervvezésre.  A kápolna kertje kitűnő és méltó helyszínt nyújtott a komolyzenei koncertek számára. Ez évben a „Kert vendéglőben került sor egy érdekes előadásra: prof. dr. Balázs Judit  „QUO VADIS AFRIKA” című előadásával a messzi Afrikába repítette el a hallgatóságot, az előadáshoz kapcsolódóan Gelencsér Gábor Afrikára vonatozó gyűjteményének a bemutatására, valamint a témához illeszkedő vetélkedőre is sor került. Az előadásról a Zalai Hírlap augusztus 11-i, keddi lapszáma egy beharangozót is megjelentetett „Ismerjük meg az afrikai életet” címmel. Mindenki, aki részt vett a programon maradandó élményben részesült.

A nyár örömeit fokozván élvezhettük a város strandfelújításainak eredményeit, ugyanis ennek révén újultak meg Alsóbélatelep strandjai is. Új vizesblokkok, kismama-helyiségek, kültéri padok és játszóterek, szelektív hulladékgyűjtők és biciklitárolók létesültek, illetve az 1-es strand (Báthory) kisöblét ismét kikotorták, fákat ültettek és parkosítottak. Még a Strand utca fürdőhelyként nyilvántartott partszakaszán is történt újítás: a bejáróhoz közel vizesblokk létesült, és még a büfé is kinyitott idén Arany Sellő néven. A vasútátkelő és a kereszteződés között kihelyezett cégér hosszú távú üzemeltetésre ad reményt, amely mindenképp üdvözölendő. Nagyon örültünk a vendéglátóhelynek. Hiányzott is hosszú évekig… A partszakasz komolyabb felújításához azonban elengedhetetlen lenne, hogy hivatalosan is stranddá nyilvánítsák, hogy pályázati forrást igényelhessen rá az Önkormányzat. Nagyon hiányzik ugyanis kerékpártároló, öltöző, „rendes” mosdó, és egy játszótér a gyerekeknek… Reméljük erre is sor kerülhet a közeljövőben!!!

És akkor nézzük mi várható ősszel!

Az ősz kezdete mindjárt egy fontos eseményt rejt magában. Szeptember 4-én, pénteken 14 órakor ünnepi szentmise keretében emléktábla avatása történik a Szent Anna kápolnában.

Az eseményről külön hírként beszámoló és fotók készülnek, amelyeket, az eseményt követően felrakunk az oldalra.

A nyár elején megjelent tájékoztatás szerint a szokásos éves tavaszi lomtalanítás a járvány miatt idén őszre tevődött át.

A lomhulladék kihelyezésének időpontja: (a szállítást megelőző nap) október 26.

A LOMTALANÍTÁS kezdési időpontja október 27.

ÚJDONSÁG, hogy idén az egész város területén (nincs külön KELET és NYUGAT) a fent említett napon kezdik meg a lomhulladék elszállítását. Napi kapacitástól függően 2-3 hét alatt fogják a feladatot elvégezni. (Forrás: fonyod.hu és PELSO-KOM Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.)

A heti szemétszállítás rendje visszaáll az évközire, azaz a kommunális hulladékot hétfőnként az üveget és a sárga (műanyag) szelektív hulladékot pedig az év elején kiadott naptár szerint szállítják.

A Fonyódi Kulturális Intézmények könyvtárának nyitva tartása is „visszaállt” az őszi/évközi nyitva tartási rendre: hétfő-szerda-pénteken 9.00-17.00-ig, kedden 12.00-17.00-ig, csütörtökön 10.00-től 18.00-ig és szombaton: 9.00-től 13.00-ig várják az olvasókat. A könyvtár munkatársai kérik, hogy a látogatók tegyenek eleget az egészségügyi előírásoknak és a könyvtár, valamint a mosdó bejáratánál elhelyezett kézfertőtlenítőt vegyék igénybe, illetve kötelező a szájmaszk viselése és a 1,5 méteres védőtávolság megtartása. Mindenkit szeretettel várnak!

A vírushelyzet őszi alakulásáról rendszeresen tájékoztatunk és frissítjük információinkat az aktualitásokról. Addig is minden jót és szép „őszülést” kívánunk az Alsóbélatelepi Fürdőegyesület nevében:

 a Szerkesztő.

Vélemény, hozzászólás?