Elkezdődik a Szent Anna kápolna felújítása

Karácsonyra érkezett a hír: a szeptembertől tartó előkészítés után novemberben a kápolna kulcsát átvette a kivitelező cég, és az ünnepek után megkezdődik az épület felújítása.

Az épület kívül-belül teljesen megújul. A munkák a tető teljes korszerűsítésével indulnak. Végre az épület teljes ereszcsatornázást kap, így a lefolyó csapadékvizet távol tarthatjuk az alapfalaktól. Januárban elkezdődik a kápolna elektromos rendszerének felújítása is, azután természetesen a belső falfelületek is megújulnak. A meglévő fűtésen kívül elektromos padfűtés adja télen a meleget. Modern energiatakarékos világítás is készül, és a tervekben szerepel a kápolna külső megvilágítása is. A mostani lábazati vakolatot felújító vakolatra cserélik, így a kismértékű talajnedvesség felszívódás kiszellőzik és a jelenlegi falfelület foltosodása megszűnik.

A nyár végén elhunyt Bolla István atya szívügyének tekintette az évtizedek óta rossz állapotban lévő alsóbélatelepi kápolna felújítását. Három éven át igyekezett pályázati forráshoz jutni, de próbálkozásai nem vezettek sikerre. Egyszer augusztus elején örömmel hívott, hogy az egyházmegye támogatná a felújítást, de az a pénz csak a tetőfelújításra elég.

Szeptember elején a fenyvesi születésű Világos Krisztián atyának és Mohay Gábor egyházmegyei főépítésznek bemutattuk azt az éveken át folyó tevékenységünket, amellyel a helyi közösség kifejezte tenni akarását a kápolna megújítására, korszerűsítésére. Mint ahogy mindenki számára most már ismert, a négy nyáron át folyó jótékonysági koncerteken hívők és lokálpatrióták adományaiból több mint egy millió forintot gyűjtöttünk össze. Csak remélni tudjuk, hogy ennek az összefogásnak is köszönhetően végül is a tervezettnél jóval több pénzt szavazott meg az egyházmegye a Szent Anna kápolna javára.

A közösség legnagyobb terve is megvalósul: új kapu készül a kápolnához. A szentély 1941-ben történt elkészülte után a templomhajó építése elmaradt. Így a mostani épületet, mint az alsóbélatelepi kápolnát ismerik a helyiek és az itt nyaralók. A szentély nyílását később befalazták, oda nem illő ajtót építettek be, ezzel a szentély és a templomhajót jelentő szabad tér közötti kapcsolat az ajtó teljes kinyitása ellenére nagymértékben csorbult. A mostani ajtó nem csak méltatlan a kápolnához, de így a kápolna egy torzó. Tervünk ennek a kapcsolatnak a helyreállítását, egyúttal a két tér közötti fontos építészeti elem, az ún. diadalív megjelenítését tűzte ki célul az íves nyílás és a kapu közötti üvegsáv alkalmazásával. Az új kapu kialakítása azért is nagyon fontos, mert ennek elkészítésével fejeznénk be a kb. 80 éve elkezdett építkezést immár a meglévő helyzethez alkalmazkodva: a kápolna szentély marad, a templomhajó pedig a fákkal ölelt természeti tér.

Áldott, békés Karácsonyi Ünnepeket és boldog Újévet kívánok:

Boda Zoltán


Vélemény, hozzászólás?