Van-e madáritató a kertben?

Vajon milyen élményt nyújt egy vízzel megtöltött  lapos tál a kert egy nyugalmas részén?
A válasz erre röviden: nagyon kedves jelenetek tanúi lehetünk, mert a madarak hamar felfedezik és rendszeresen rájárnak nem csak a nyári melegben de hideg időben is, ezért a téli hónapokban is fontos gondoskodnunk az itatók állapotáról!
Ugyanis inni és fürdeni egyaránt szeretnek a kertjeinkben rendszeresen mutatkozó madárfajok: mezei veréb, széncinege, kékcinege, fenyves cinege, barátcinege, házi rozsdafarkú, feketerigó, vörösbegy, füzike, légykapó, barátposzáta, zöldike és már seregélyt is láttam de neki sok dolga van, ritkán lubickol.
(Aki a felsoroltakon kívül más fajt is észlel madárfürdőben, jutalom folyóiratot (Pusztadoktor, Madártávlat) kap a szerzőtől: Morandini Pál: 20/2619964, morandini.pal@gmail.com!)

Fürdés után az ázott tollú madár szívesen száll egy közeli bokor alsó ágára ezért jó ha ilyen helyre kerül a madárfürdő, hogy Dúvad megjelenése esetén a madár könnyebben tudjon biztonságos helyre menekülni.

Ha néha reggelre a madárfürdő vízszintje jelentősen apad, akkor sün, róka, nyest látogatására gondolhatunk. A madárfürdő köré szórt és elsimított homokban megláthatjuk nyomaikat.
Két ritka pillanat a madárfürdőről: három faj egyszerre a fürdőn:
zöldike, csicsörke és a harmadik faj meghatározói jutalmat kapnak!
madarfurdo
Ezen a képen pedig barátposzáta hím és tojó látható:
madarfurd2
Morandini Pál

Vélemény, hozzászólás?